miércoles, 12 de marzo de 2008

La Diputació invertirà més de 7 milions anuals en combatre el canvi climàtic (laMalla.net)


Ha presentat als ajuntaments una proposta de pla de mitigació

NÚRIA MAHAMUD

La lluita contra el canvi climàtic serà un dels objectius prioritaris de la Diputació de Barcelona en els propers anys, que subvencionarà anualment amb més de 7 milions d'euros programes dels ens locals en aquestr àmbit.


Així ho va destacar el diputat de l'àrea de Medi Ambient i alcalde de Mataró Joan Antoni Baron durant la presentació del catàleg de propostes adreçades als ens locals: ‘Mitigació i adaptació local al canvi climàtic' (PDF, 0,73 Mb).


El catàleg descriu els efectes físics, biològics i sobre la salut i l'economia que tindrà l'escalfament global i proposa una sèrie d'actuacions municipals en els àmbits de la mobilitat, l'energia, els residus, l'aigua o l'urbanisme.


Entre altres iniciatives, destaca que cal identificar les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle de cada municipi, "descarbonitzar" els pressupostos municipals i compensar les emissions de cada acte promogut pels ajuntaments. A més, insta als ens locals a promoure la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i de captadors solars tèrmics i adequar l'enllumenat públi al reglament de contaminació lumínica. Pel que fa al tractament de residus, proposa promoure el compostatge casolà i comunitari i estendre la recollida de matèria orgànica. Respecte a la mobilitat, aposta, entre altres aspectes, per promoure els serveis de bicicletes públiques, l'ús de biocombustibles i els camins escolars per reduir la contaminació.


Per portar a terme aquest pla d'actuació, amb vigència fins al 2011, la Diputació demana als municipis que treballin per adequar-se a les normatives ambientals autonòmiques i estatals i apliquin mesures d'estalvi energètic en el transport i els edificis que gestiones, a banda de realitzar una tasca pedagògica. Segons Baron, la proximitat dels ajuntaments ha de servir per buscar la complicitat mediambiental dels ciutadans.


Durant la presentació del pla, el conseller de la direcció general d'Energia i Transports de la Comissió Europea, Alfonso González, ha fet una crida als alcaldes de la demarcació de Barcelona perquè s'adhereixin al Pacte d'Alcaldes i es comprometin a aplicar mesures per complir amb els objectius comunitaris, com arribar a un 20% d'energies renovables l'any 2020.


Publicat 12/03/2008 - 18:08h

No hay comentarios: